Laddar

Besök en tandläkare för tandslipning – vet mer

Besök en tandläkare för tandslipning – vet mer

Är du missnöjd med ditt leende? Besök en tandläkare för att prata mer vilka estetiska behandlingar som kan vara något för dig. Att inte känna sig bekväm med sitt leende är något som besvärar en ganska stor del av befolkningen. Den vanligaste konsekvensen av det här är ett sämre självförtroende, även om sneda eller ojämna tänder i många fall även kan orsaka praktiska bekymmer – till exempel med att tugga maten ordentligt.

Men är tandslipning verkligen en god idé? Det avråds från att göra det på egen hand. Det främsta rådet som kan ges är: besök en tandläkare.

Besök en tandläkare för tandslipning som metod för estetisk tandvård…

Vissa har prövat att slipa ned en tand på egen hand, till exempel med hjälp av en nagelfil. Det här kan dock inte rekommenderas – det bästa rådet är: besök en tandläkare! Tandslipning, i synnerhet om det inte görs på rätt sätt, kan skada emaljen ordentligt. Det här får som konsekvens att tanden förlorar stora delar av sin motståndskraft mot karies.

Om du upplever att en tand är för lång eller för kort i förhållande till en annan, är det en god idé att tala med en tandläkare. Kliniker avstår vanligen från att utföra slipningar med motiveringen att det försämrar tandhälsan. Det kan förekomma att tandläkare gör det, men det är vanligt att man rekommenderar en annan behandling i första hand.

Tandläkare slipar visserligen – men inte främst av estetiska skäl

När en tandläkare slipar tänder sker det normalt inte som en del av estetisk behandling. Situationer när tandslipning är vanligt är till exempel:

  • När ett hål har lagats slipar man till fyllningen för att bettet ska bli rakt.
  • När en tand har slagits ut kan en slipning göras för att kronan ska få fäste.
  • Efter att en krona har satts på plats som en del i en estetisk behandling, slipar man för att den ska passa in och kännas naturlig i förhållande till andra tänder i munnen.

Besök en tandläkare om du vill rätta till tänderna. Att göra det på egen hand kan medföra konsekvenser som varar livet ut. För friska tänder som håller, är det bäst att ta råd från erfarna tandläkare – och inte trender där tandslipning utförs på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *